Kozáry Ferenc

a Vörösmarty Színház színművésze

A családi tradíciót folytatva első végzettségem testnevelő tanár (bár zenés előképzettséggel rendelkezem).

22 évesen kezdtem a színjátszás felé orientálódni, a Színművészeti Főiskolát prózai szakon kezdtem, majd a musical szakon diplomáztam 1986-ban.
30 éve tartok művészi beszéd órákat és zenés mesterséget különböző korúaknak, illetve rendezek prózai és zenés előadásokat. Különösen sokat köszönhetek Montágh Imre, Gáti József és Horvay István tanáraimnak, a tanításom során az ő szakmaiságuk vezet.

A Nemzeti Színház színészképző stúdiósaitól a falusi amatőrökig szívesen foglalkozom fiatalokkal, de olykor még idősekkel is, akik tudásukat később színpadon, „nagy nyilvánosság előtt” mutatják be. Rendszeresen zsűrizek színjátszó fesztiválokon, vers- és prózamondó versenyeken, a saját társulatom háromszor nyerte el az ország legjobb ifjúsági színjátszó csoportja címet.

Előadást tartani több ember előtt, netán mikrofonok, kamerák kereszttüzében – akármi is legyen a téma: színészi kvalitást igényel. És ha az előadó ebben jó – azaz hiteles, magabiztos és mégis oldott: már fél siker, hiszen szívesen hallgatjuk és nézzük.

Ehhez kívánom hozzásegíteni Önöket.